HTML

Posca a közszolga

Kinek higyjen a szegény közszolga, Caesarnak vagy Brutusnak? Legjobb Cicerónak.

Linkblog

Friss topikok

A Szent Korona az új alkotmányban

2010.12.02. 23:55 Posca

www.vasarnapihirek.hu/files/public/cikkepek/9497/File/alkotmanykoncepcio.pdf

Nem kell megijedni a Szent Koronától, a rá való hivatkozás a tervezett alkotmány preambulumában jó helyen van. A múltkor mintegy intézményesíteni akarták főhatalomként, amiben az volt a kérdéses, valójában ki lesz a megfellebezhetetlen magyar hangja. Az sértette a demokrácia és a népfelség elvét.

Érdekes egyébként, hogy a Szent Korona egyidős a cluny-i és gregorián reformmal, ami az egyedülálló nyugati útválasztást jelentette az állam és egyház szétválasztásával minden más civilizációtól eltérően. A császár, király és világi állam deszakralizációja lehetővé tette a népfelség - ahol nép alatt kezdetben persze csak a nemességet értették - kimondását, amit 1085-ben Manegold lautenbachi szerzetes tett meg az invesztitúraharc idején a pápát támogatandó a császárral szemben. Később a skolasztika - Aquinói Szent Tamás - ezt bővebben kifejtette, és többek között elválasztotta a teológiát is a laikus tudománytól. A király már nem isten kegyelméből, hanem társadalmi szerződésből kifolyólag uralkodott. Az elmélet lassan tört utat, ezért hisszük, hogy mindezt a felvilágosodás találta ki.

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány alkotmány népfelség szent korona felvilágosodás skolasztika nyugati civilizáció

A bejegyzés trackback címe:

https://posca.blog.hu/api/trackback/id/tr122489647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása