HTML

Posca a közszolga

Kinek higyjen a szegény közszolga, Caesarnak vagy Brutusnak? Legjobb Cicerónak.

Linkblog

Friss topikok

Korrupció, hálapénz

2010.12.12. 19:34 Posca

A magyar közéletben sok az álszentség a fizetések ügyében. Főleg a mások fizetése esetén, ami természetesen túl sok. A korrupciót sem szeretik az emberek, már ha a mások zsebe dagad tőle.

Jól ismerjük az orvosi hálapénz ügyét, ahol nemcsak egyes orvosok presszionálják a hálapénzt, hanem egyes betegek is szinte üldözik vele azt az orvost is, aki pedig nem is akarja azt elfogadni. Az egész társadalmat átszövi az ügyeskedés szelleme, amikor pitiáner módon próbálnak egyesek, elég sokan egyedi előnyt kicsikarni maguknak mások rovására, miközben felháborodnak, ha más is ezt teszi. A pragmatikus, ésszerű megoldásnak nyilván része kell legyen az orvosok és ápolók fizetésének emelése, mindenkié, mert a hálapénz egyáltalán nem igazságosan oszlik meg az orvosok között. Egy másik, az előző kormány által bevezetett lépés, a vizitdíj és kórházi napidíj rendszere is jó lépés volt az előző kormánytól, mert ha egyszer már fizet valaki tételszerűen, akkor nehezebben ad még hálapénzt is. Ahogy a gyógyszerekért sem fizetünk hálapénzt.

Húsz éve nem tudjuk - mi, a társadalom - megoldani a pártfinanszírozás kérdését. A pártok nyilvánvalóan alulfinanszírozottak, kampányra a bevételük többszörösét költik. Nemcsak nálunk, hanem nagyon sok más országban is. A pártok persze megszerzik illegálisan a szükséges pénzt, a saját fizetésüket is kiegészítik a politikusok, s közben nem marad idejük a köz érdekében tevékenykedni. Teljesen ellentmondásos helyzet, hogy egy állami vagy önkormányzati cég vezetői akár a tízszeresét is keressék az őket felügyelő politikus fizetésének. Nyilvánvaló a korrupciókényszer. És a politikusok nagyon ügyesek, természetesen az állami és önkormányzati cégek felügyelő bizottságaiban kárpótolják magukat. Ezért kell annyi nyugdíjpénztár - nemcsak önkéntes, hanem önkéntelen is -, ezért van az állandó privatizációs kényszer, mert a közintézeti vécésnéni rt. felügyelő bizottsága is jobban fizet, mint egy politikusi fizetés. Az egykulcsos adó valamit ezen a problémán is javít, de nyilvánvalóan emelni kell a politikusok fizetését, a számuk csökkentése mellett. Mindamellett a kirobbant korrupciós ügyekben sem kellene védeni a saját kutyák kölykét. A két évtizede mesterségesen szított háborúszerű szembenállás is rendkívül kedvez a korrupciónak, hiszen a saját brancsot mindenáron meg kell védeni.

Szólj hozzá!

Címkék: korrupció vizitdíj pártfinanszírozás kórházi napidíj hálapénz politikusok fizetése

A bejegyzés trackback címe:

https://posca.blog.hu/api/trackback/id/tr662511531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása