HTML

Posca a közszolga

Kinek higyjen a szegény közszolga, Caesarnak vagy Brutusnak? Legjobb Cicerónak.

Linkblog

Friss topikok

Nagytőkés proletárok

2010.12.08. 22:03 Posca

nol.hu/lap/hetvege/20101204-orban_esete_az_aranyhallal

Ez egy elég jó cikk Galló Bélától a magyar baloldal ellentmondásos helyzetéről, természetesen a kötelező Orbánozással leöntve. De a szósz alatt lássuk meg a húst, ami nincs is nagyon elrejtve.

A baloldal téves harmadik útja nem a szocializmus és a kapitalizmus közötti harmadik út, hanem a szociáldemokrácia harmadik történelmi útja. Az első a forradalmi volt, a véres proletárdiktatúra, a második a bolsevik-mensevik szakadás utáni, a kapitalizmust elfogadó - harcolni kell ellene, de megdönteni nem szabad -, amit a német SPD Bad Godesbergi-i programja fogalmazott meg legtisztábban, a harmadik pedig a kapitalizmus mindenhatóságát hirdető, Tony Blair-i program, ami mindenhol megbukott.

A kapitalizmus mindenhatóságát ez a piac mindenhatóságaként próbálja meg eladni ott is, ahol nincs piac. Tessék megnézni, a piacnak hányféle formája van:

hu.wikipedia.org/wiki/Piac

Ezek közül csak a tökéletes verseny a valódi szabad piac, a monopóliumok nem, ezeket csak az állam tudja rendszabályozni. Ki más is tudna egy olyan monopóliummal szembeszállni, amelynek mérlegfőösszege sokszor nagyobb, mint egy államé. Ilyenkor még egy állam sem mindig, csak egy unió, mint a USA vagy az EU. Nem is lehetséges a monopóliumokat mind felszámolni, vannak ugyanis "természetes monopóliumok":

hu.wikipedia.org/wiki/Term%C3%A9szetes_monop%C3%B3lium

Ezek fennmaradnak, ezért az államnak is muszáj még gazdasági okokból is. Néhány évszázadig még biztosan. Nem tudom, mi lesz a helyzet a Csillagok háborúja korában, de ezzel most ne foglalkozzunk.

Tévesek tehát a kommunizmus és a libertarianizmus államot eltüntető nézetei, ma mindenképpen. De nem véletlen, hogy a volt kommunisták válnak a legélenjáróbb libertariánusokká, hiszen az államot akarják eltüntetni (a zsebükben), csak látszatra másként.

 

Szólj hozzá!

Címkék: piac monopólium állam kommunizmus kapitalizmus baloldal szociáldemokrácia libertarianizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://posca.blog.hu/api/trackback/id/tr212503130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása