HTML

Posca a közszolga

Kinek higyjen a szegény közszolga, Caesarnak vagy Brutusnak? Legjobb Cicerónak.

Linkblog

Friss topikok

Állampapír cunami

2011.01.19. 21:41 Posca

Bánó András vendégeként az imént az ATV-n "A tét"-ben többek között Giró-Szász András és Lengyel László vitatkozott többek között a magánnyugdíjpénztárak megszűnése miatt az állam kezébe kerülő kötvények sorsáról. Giró-Szász András szerintem jól elmondta, hogy emiatt nagy mértékben csökken az államadósság, de Lengyel Lászlón csodálkozom - ő közgazdász -, aki arról beszélt, hogy de ennyi államkötvényt nem lehet egyszerre a piacra dobni.

Nem is kell ennyi kötvényt a piacra dobni. Nincs ilyen kényszer, akkor lenne, ha törleszteni kellene ezeket a kötvényeket. A magyar kötvényeket el kell tenni az államtrezorba. Amikor lejárnak, vagy ha kell közben kamatot fizetni, akkor az állam kiveszi a szükséges összeget az államkincstárból, majd aznap oda vissza is teszi, hiszen az ő tulajdonában vannak. Az egyik zsebéből nem is másikba, hanem az egyikbe kell tennie a pénzt. A napi nettó összesítőben meg sem jelenik semmilyen változás.

A nem magyar kötvényeknél pedig a törlesztést mi kapjuk, lehetőleg ki kell várni a lejáratot, a 3-4 évnél hosszabb lejáratúakat esetleg lehet értékesíteni apránként, ha kell a zsozsó. A részvényeket is hosszú távon kell értékesíteni. Refinanszírozási kényszer egyik esetben sincs.

 

Szólj hozzá!

Címkék: költségvetés államadósság államháztartás államkötvény kincstárjegy

A bejegyzés trackback címe:

https://posca.blog.hu/api/trackback/id/tr872598904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása